BŐR

Mit is jelent az „érzékeny bőr” fogalma?

Tapasztaltad már, hogy apró piros pöttyök jelennek meg a bőrödön? Vagy egy területen kiszáradt? Vagy viszketett, feszült, esetleg felettébb érzékeny volt? Tudod, hogy mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? Olyan allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a bőrgyulladás.

Ha túl száraz vagy sérült a bőröd, elveszíti azon tulajdonságát, hogy megvédje az ott  található idegvégződéseket a külső hatásokkal szemben. Ezenkívül a nap folyamán sok hatásnak kiteszed a bőrödet, ezek is száríthatják és gyengíthetik a védekező képességét. Ilyen például a légkondicionált iroda, téli időszakban a központi fűtés, a durva vegyi anyagok, a hideg időjárás vagy éppen a túlzott napozás, hogy csak pár dolgot említsünk.

Mindezek külső okok, de felmerülhetnek a testeden belüli tényezők is, amelyek kihatással vannak a bőröd állapotára. Ilyenek például a hormonok. A hormonoknak többek között az egyik feladata az, hogy bőröd egészséges legyen. Ők azok, akik megmondják az összes sejtednek, hogy mit is kellene csinálniuk. Legtöbbször ezt az üzenetet küldik a bőrsejtjeidnek: „Tedd azt, amit tegnap csináltál!”. Ha valami drámaian megváltoztatja a hormonjaid működését (terhesség, menstruáció), akkor előtűnhetnek olyan problémák, mint az akne, a pattanás vagy a pirosság.

Mint láthatod, bőröd egy élő szerv, ami azonnal jelzi, ha valami nincs rendben. Az idegvégződéseid a bőr védőrétege alatt helyezkednek el, amelyek azonnal érzékelik, ha valami hozzáér a bőrödhöz. Érzékelik a durva vegyi anyagokat, a szennyező és irritáló anyagokat, de nem tudnak mit tenni ellenük.  Ha gyengül a bőröd, ezek az idegen anyagok könnyebben átjutnak rajta.  A bőrsejtjeid is, mint minden egyéb sejted, egy program alapján működnek. Ha felfedeznek valamit, amit úgy gondolnak, hogy nem oda való, akkor azonnal reagálnak rá. Ez a reakció lehet a pirosság, a feszülés, a viszketés, esetleg a májfolt.

Mi váltja ki leggyakrabban az érzékeny bőr kialakulását?

Bonyolult megválaszolni, hogy a kozmetikumokban mely összetevők irritálják a bőrt, de a következőket mindenképpen kerülnöd kell:

  • erős savak, mint az AHA, glicolic acid, ascorbic acid and salicylic acid
  • erős lúgok, mint a szappan és a sodium hydroxide
  • sodium lauryl sulfate

Milyen összetevőket keress, ha az érzékeny bőrödre szeretnél terméket vásárolni?

Olyan kozmetikumot célszerű választanod, ami nem tartalmaz illatanyagot, alkoholt és színezéket, hiszen olyan termékre van szükséged, ami megnyugtatja a gyulladt bőrt, csökkenti a kipirosodást és enyhíti az irritációt.

Hogyan válassz kozmetikumot?

Mindig olvasd el a megvásárolandó termék címkéjét, és tudd, hogy az összetevők felsorolásánál az van legelöl, ami a legnagyobb koncentrációban van a termékben.

Miért különlegesek a Dermaflora Natural Cosmetics 0% termékek?

Nem is gondolnád, hogy a boltok polcain található számos natúrtermék legnagyobb hátránya, hogy illatanyagot tartalmaznak. Hiába mondják ezekről az illatanyagokról, hogy természetesek, ne dőlj be nekik, mert ennek ellenére mégis allergizálók lehetnek! Tudtad, hogy a citrom és a levendula is ilyen? A Dermaflora Natural Cosmetics 0% termékcsalád fejlesztésénél nem kötöttünk kompromisszumot. Nem akartunk termékeinkbe csak azért beletenni egy anyagot, mert az természetes, ha vegyészeink tudták róla, hogy allergiás reakciót válthatnak ki. Így hát a Te érdekedben választottunk a természet és a modern vegyipar adta lehetőségek közül – az utóbbi javára. Hiszen a modern vegyipar elő tud állítani olyan anyagokat, amelyek nem allergének, tehát bőrbarátak, így nem okoznak Neked semmiféle irritációt.